Ferietips fra biblioteket

Ferietips fra biblioteket

Sommerferien er like rundt hjørnet, og mange har kanskje ferieplanene klare. Her kommer noen boktips med inspirasjon til årets sommerferie, i både inn og utland. 

De to siste årene har vært sterkt preget av pandemi og restriksjoner, og de fleste av oss måtte derfor legge ferien til kanskje verdens beste ferieland, altså Norge. Men om du var på norgesferie i 2020 og 2021, er det stor sannsynlighet for at det fortsatt er mye igjen å oppleve her hjemme. Enten bysommer i Stjørdal med idylliske Storvika, Steinvikholmen og fontenene i Kimenparken, eller kanskje du vil sette deg i bilen for å utforske andre deler av landet vårt. 


Sommerdager i Stjørdal

 

Har man ikke bil eller ønsker å reise mer miljøvennlig, er det også gode muligheter for å komme seg rundt med kollektivtransport. AtB har for eksempel kommet med et "sommerpass" som fungerer på buss, trikk, hurtigbåt og ferge (uten kjøretøy) og på SJs lokaltog på Trønderbanen. Dette er en fin mulighet til å oppleve mer av det fine fylket vårt. ->Trykk her for å lese mer om sommerpasset og se kart over rutenett.   

 


Agdenes i Trøndelag

 

Vi har mange reisebøker for norgesferien, med inspirasjon til aktuelle ruter å kjøre med ting å oppleve. De to siste årene virket det kanskje som at samtlige nordmenn var i Lofoten eller Loen, (forøvrig to vakre steder) men Norge er altså landet i verden med nest lengst kystlinje (100.915 km inkl. alle øyer), kun slått av Canada. Her skal det med andre ord være god plass til alle!

 

Men det er ingen hemmelighet at vi i Trøndelag har vår helt egen værtype, nemlig trøndersommer. Uforutsigbar, kald, varm, våt og tørr, gjerne i løpet av en uke. Bikker Storvika 20 grader i vannet? Det er vanskelig å spå. Er du en av de som foretrekker å bade i varmere sjø finner du heldigvis også reisehåndbøker til varmere strøk rundt om på jorda her på biblioteket.

Eller foretrekker du kanskje litterære reiser? 

 

Erika Fatland - Høyt 

Erika Fatland er prisbelønnet for sine reiseskildringer, denne gangen tar hun lesernee med opp i høyden. Himalaya bukter seg gjennom fem svært ulike land, med ulike religioner, utallige språk og vidt forskjellige kulturer. Her støter modernitet og tradisjon sammen, mens stormaktene kjemper om innflytelse. Fatland lar oss møte menneskene på nært hold, men tar samtidig leserne med gjennom utrolige landskap og svimlende høyder og presenterer ukjent verdenshistorie frem til dagens brennbare konflikter. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Bjørn Stærk - Togeventyret

Eventyrlysten går på skinner. Da lavprisflyselskap etbalerte seg, endret det reisevanene til sol- og reisehungrige turister drastisk. Med ett var det kun særingene som brukte det mangslungne nettverket av jernbaner for å komme seg rundt. Slik var det også for samfunnsdebattant og forfatter Bjørn Stærk. Men så la han og familien om til skinnegående reiser. I denne boken forteller han om sine togeventyr ved Middelhavet, i Alpene og rundt i Skottland. På veien har Stærk møtt andre reisende, og han lar dem dele sine erfaringer med leseren. Felles for dem alle, både unge og gamle, er synet på togloffingens gleder. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

Arnt Stefansen - Italia 

Italia er for mange nordmenn et ettertraktet reisemål. Med en nasjon som er så rik på historie, natur og kultur kan det være fint med noen gode råd fra en kjentmann. Utenriksjournalisten Arnt Stefansen har lang fartstid opp og ned det støvellignende middelhavslandet, og han deler villig ut gode reiseråd- og anekdoter. Leseren får bli med fra Sicilia og Napoli i sør, via den evige stad Roma og til motehovedstaden Milano i nord. På veien får man servert historiske innsmett, restauranttips og spennende menneskemøter. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

 

 

Sanmao - Fortellinger fra Sahara

Den taiwanesiske forfatteren Sanmao (1943-1991) har blitt en folkekjær offentlig figur, da spesielt blant kvinner i Taiwan. Hun brøt med de konservative reglene i samfunnet og reiste verden rundt mens hun skrev essay, dikt og artikler om opplevelsene sine. Da hun viste venninnene sine et bilde av Saharaørkenen og fortalte dem at hun ville krysse den, trodde de at hun tullet. Men hun gjorde nettopp det. "Fortellinger fra Sahara" (1976), hvor Sanmao beskriver livet sitt i ørkenen og nomadefolket hun bodde med, ble hennes første bok. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

Vi har også mange boknyheter innen alle sjangere, også for barn og ungdom. Kom gjerne innom oss for tips til ferielitteraturen!

 

Våre sommeråpningstider fra 20. juni er: (Merk, ubetjent skranke fra kl. 09.00 - 10.00)

Mandag: 09.00 - 16.00

Tirsdag: 09.00 - 19.00

Onsdag: 09.00 - 19.00

Torsdag: 09.00 - 19.00

Fredag: 09.00 - 16.00

Lørdag: 10.00 - 15.00

Søndag: Stengt

 

-> Husk at barn fra 1. - 7. trinn kan melde seg på årets sommerleskampanje, finn ut mer om det her. 

Et annet nyttig tips er at du kan levere bøker du har lånt hos oss på hvilket som helst bibliotek i landet, og selvfølgelig motsatt. Vi sender bøker mellom bibliotekene for deg. Perfekt hvis du skal på norgesferie.

Vi låner også ut sommerleker som ringspill, badminton og boccia til bruk i Kimenparken i hele sommer! 

God sommer fra oss på Stjørdal bibliotek!

 

Språkvelger