Det blir stadig mørkere og kaldere ute, og den 31. oktober er det tid for årets skumleste dag – halloween. I den anledning kan det være passende å sette seg godt til rette og lese en ordentlig grøsser. Her er noen boktips for grøss- og krimelskere i alle aldre.

 

For barn:

 

Ingen røvere i skogen her – Astrid Lindgren

En dag blir Peter like liten som dokka Mimmi, som står i mammas dokkeskap fra da hun var liten. Mimmis halskjede er av perler, og i skogen er Fiolito og de førti røvernes hans ute for å stjele det dyrebare perlekjedet. Heldigvis får Mimmi hjelp av Peter, som forsvarer henne til siste bloddråpe. Billedbok for førskolebarn/mellomtrinnet.

 

 

Operasjon spøkelse – Jørn Lier Horst

Det har alltid gått rykte om at det spøker på det gamle jaktslottet på Storberget. Da ei jente med hvitt ansikt og sorte øyne viser seg i vinduet på slottet tror mange det er «Den grå piken», ei tjenestejente som ble holdt fanget i slottets kjeller for lenge siden. Dette er nok en sak for Detektivbyrå nr. 2. Fortellingen har et realistisk plot, spennende scener og overraskende løsninger. Oppgavesider bakerst i boka, her kan man finne ut om man er en god detektiv. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.
Alle bøkene i denne serien anbefales!

 

 

Marg&Bein, Grusom Spådom – Ingunn Aamodt

Miriam og Thomas har et skjebnesvangert møte med en knoklete gammel spåkone. De har dratt på tivoli uten lov og blir spådd, noe de helst vil glemme i etter tid. Det er ikke hyggelig det de har fått høre og de prøver å ignorere det spådamen sa, men det er ikke lett når spådommene begynner å gå i oppfyllelse. Først faller Miriam ned en stige, en fugl dør og flere episoder følger. Den sist og verste spådommen er at Thomas skal bli levende begravd. Derfor kjemper de for å påvirke skjebnen før det er for sent. Grøss for mellomtrinnet.

 

 

Det spøker, Sigge – Lin Hallberg

Av alle hestene på Lillebygården er det Sigge som er Elinas yndlingshest. Heldigvis har hun og hestevennene hver sin favoritthest, men Elina er redd for at noen av de nye elevene på rideskolen skal legge sin elsk på nettopp Sigge. Nå som Elina og vennene har vært på Lillebygården en stund, er det mer og mer de får hjelpe til med, men riktige hestepassere er de ikke enda. Og det er de store jentene, de ordentlige hestepasserne, som sørger for verdens beste Halloween. Bøkene i denne serien har mange illustrasjoner, god typografi og spennende handling. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

 

Husk å tilpasse bøkene til dine egne barn – det er stor forskjell på hvor skumle bøker barn orker å lese eller høre før de blir for redde, og det å fremkalle mareritt – det er ikke poenget!

 

 

For ungdom:

Søt jente 13 – Liz Coley

13 år gamle Amy forsvinner sporløst på en telttur i skogen med klassen sin. Tre år senere overrasker hun alle da hun plutselig dukker opp hjemme hos foreldrene. Amy husker ikke hvor hun har vært eller hva som har skjedd, hun husker ikke en gang at hun har vært borte. Hva har hun opplevd, som har satt så dype spor at hun ikke er i stand til å huske det? Amy innser etter hvert at det bare er hun selv som kan oppklare hva som skjedde de tre årene hun var borte, og begir seg ut på en tøff reise for å samle sammen bitene av seg selv.

 

 

Gamer – Tor Arve Røssland

Et nytt pc spill, en ny verden som trigger alt. Utfordrende oppgaver, pengepremier, kameratskap og lagånd. Det er i Fazula det skjer. Men så begynner det å skje merkelige ting, utenfor spillet. I vår verden. Her må man finne ut hvem man kan stole på når store deler av kontakten foregår i en virtuell virkelighet. Serien “Skumring” er en lettlest krim- og spenningsserie for ungdomstrinnet. Alle bøkene i serien anbefales!

 

 

 

 

I morgen er alt mørkt- serien – Sigbjørn Mostue

I morgen er alt mørkt- serien er ikke for de lettskremte. Det er ingen spøkelser her, men noe enda verre. Forrykte. Mennesker som er rammet av et virus som gjør dem gale av raseri. Mennesker som dreper mennesker, hvis man fremdeles kan kalle de forrykte for mennesker. Det viser seg at de overlevende også kan bli de verste fiender.

 

 

Det er 3 bøker i serien:

  1. Brages historie
  2. Marlens historie
  3. Når historien slutter

 

 

Heksenatten – Alexander Løken

Tvillingene Ada og Nathaniel er på mørkekjøringskurs i Nittedal. De forventer at det kommer til å bli et par kjedelige timer i bilen til kjørelæreren. Det snør og snøfallet blir stadig tettere, og plutselig tar bilen, og kvelden, en helt annen vending. Det er den kvelden Ada og Nathaniel skjønner hvorfor de alltid har hatet hverandre. Grøss for ungdomstrinnet.

 

 

 

For voksne:

Jeg vet hvem du er – Yrsa Sigurdardóttir

En serie uforklarlige dødsfall skal etterforskes i Isafjördur, og psykiateren Freyr engasjerer seg. Det dukker snart opp spor til ulike forbrytelser som ble begått for lenge siden. Hvilke mørke krefter er blitt vekket til live? Og er det en forbindelse mellom det son skjer i småbyen og de dramatiske hendelsene med de tre unge menneskene i fiskeværet? Freyr sørger fortsatt over sin lille sønns forsvinning, en sak som aldri ble oppklart. Han har en nagende fornemmelse av at sønnen fortsatt er i live.

 

 

 

Svart frost – Asbjørn Jaklin

Like ved en kirkegård i Botn i Nordland, bjeffer en elghund iherdig for å få eieren med inn i et nedlagt fjøs. Synet som møter hundeeieren inne i fjøset, glemmer han aldri. En mann er drept og drapsmetoden sjokkerer. Journalist Alexander Winther skal dekke saken for avisa Nordlys. Han har bakgrunn som marinejeger – og sine egne teorier om sammenhenger. Han følger dem med stor iver, til fortvilelse for nyhetsredaktøren og sin kvinnelige fotografkollega Tora. Handlingen i kriminalromanen løper over flere tidsplan, og har rot i faktiske hendelser under andre verdenskrig, den kalde krigen, borgerkrigen på Balkan og fra dagens Tromsø. Dette er første boken i serien om journalisten Alexander Winther.

 

 

Hypnotisøren – Lars Kepler

En mann blir funnet brutalt myrdet i en garderobe på idrettsplassen i Tumba utenfor Stockholm. Så blir hans kone og datter funnet drept i familiens rekkehus. Men sønnen overlever til tross for at han er hard skadet. Kriminaloverbetjent Joona Linna finner snart ut at det er enda en søster i familien, og han bestemmer seg for å finne henne før morderen gjør det. Sønnen ligger bevisstløs og er bare våken i korte perioder. Linna klarer å overtale legen Erik Maria Bark til å hypnotisere sønnen for å finne ut hva som egentlig skjedde i rekkehuset den kvelden. Dermed bryter Bark sitt løfte om å aldri benytte seg av hypnose igjen. Kriminalromanen har hatt stor suksess og er den første i en serie på så langt 6 bøker.

 

 

Jeg lar deg gå – Clare Mackintosh

På kun få sekunder forandrer Jenna Grays liv seg til et mareritt. En novemberkveld blir hennes fem år gamle sønn brått og brutalt truffet av en bil, etter at hun har sluppet hånden hans – han ville løpe til huset deres på den andre siden av gaten. Bilen kjører fra åstedet, og lokalsamfunnet er rystet. Jenna ønsker å flykte fra alt for å starte på nytt, og flytter til en avsidesliggende hytte på kysten av Wales. Men hun hjemsøkes av frykt, sorg og minner. Gradvis begynner hun å ane et håp om glede i fremtiden. Men fortiden innhenter henne, og følgene blir ødeleggende.

 

God lesning!

 

Translate »