lør 25mai

Kl. 14.00

Pris: Gratis Inngang

Vibeke Harper leser fra og snakker om boken «Under dronene» av Atef Abu Saif fra Gaza, som hun har oversatt til norsk. Forfatteren Atef Abu Saif (f. 1973) er født og oppvokst i en flyktningleir i Gaza by. Sommeren 2014 iverksatte Israel militæroperasjonen «Protective Edge». I løpet av de femti dagene angrepet varte, ble 2 131 palestinere drept, av dem over 500 barn. Saif overlevde, så vidt. I boken «Under dronene – Dagbok fra Gaza» skriver han om kjærlighet og hverdagsliv i en marginal virkelighet under angrepet – om håp, humor og menneskelig mot i en umenneskelig situasjon. «Under dronene» er oversatt til norsk av Vibeke Harper, og er utgitt på Spartacus. Harper (f. 1978) er kunstner, scenograf, skribent og oversetter. Hun er medarrangør av litteratur- og scenekunstfestivalen MOTforestillinger i Oslo. Atef Abu Saif var gjest på festivalen. Møtet mellom Harper og Saif resulterte i at dagboken hans fra Gaza ble oversatt og utgitt på norsk. En uke etter den omstridte Melodi Grand Prix-finalen i Tel Aviv, og kort tid etter at Israel har feiret sin nasjonaldag 14. mai og palestinernes markering 15. mai av Nakbaen (arabisk for «den store katastrofen» – fordrivelsen av palestinere ved Israels selvstendighet), kommer dagboken fra Gaza til biblioteket på Stjørdal (Kimen kulturhus). «Dette er den mest uutholdelige og slitsomme boken jeg har lest. Og en av de mest nødvendige. […] Boken skinner av [forfatterens] store kjærlighet til Gaza og menneskene som bor der. Det er derfor boken er så nødvendig. Vi trenger å rives ut av distansen og se at krigen rammer mennesker som deg og meg. Selv om det gjør vondt.» Erling Rimehaug, Vårt Land.

Arrangør: Stjørdal SV

Tilbake til arrangementsoversikt