Ut og stjæle hester av Per Petterson


Jarle
er kultursjef, og har sin base her i kulturhuset.

For en god del år tilbake leste Jarle en bok han ikke kan glemme. Dette var Ut å stjæle hester av Per Petterson, som er en kjær bok for veldig mange. Boka ble utgitt i 2003, og Petterson har mottatt både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen for romanen sin, og ikke minst har den høstet flere prestisjetunge priser i utlandet.

Som musiker er Jarle opptatt av rytme. Rytmen i språket er viktig for formidlingen av innholdet, og med god rytme flyter teksten avgårde, sier han. Ut og stjæle hester har en veldig godt sammensatt rytme, med en ekstremt god glid i språket og nærmest melodiøse fraser.

Romanen handler om Trond, som har flyttet inn i et hus i skoger der han bor alene med sin hund, og tilbringer tiden med praktisk arbeid og hverdagslige gjøremål.

“Hele livet har jeg lengta etter å være aleine på et sted som dette. Sjøl når det var på det fineste, og det har ikke vært sjelden.”
I nærheten bor en annen mann som Trond har møtt før. Møtet trigger minnene fra sommeren i 1948, da Trond var 15 år og tilbragte ferien med sin far på ei seter. Sånn veksler historien mellom to tider og steder, og vi får høre om en skjellsettende og mytologisk sommer preget av tømmerhogst, hester, høy, varme, regn, og menn som arbeider og samarbeider.
Som en mann av samme generasjon som forfatteren kjente jeg meg igjen i forholdet mellom far og sønn, sier Jarle.
Det var mange ting som forble uuttalt, dialogene var kortfattede, og man snakket lite om følelser. Vårt forhold til våre foreldre var forskjellig fra hvordan jeg selv opplever det i dag, forteller Jarle, og mener at dette er en bok som vil gi en god leseropplevelse for lånere her hos Stjørdal bibliotek.
Translate »