Sokneprest i Stjørdal, Per Anton Leite har lest mye, og en av bøkene han har likt best er Svøm med dem som drukner av Lars Mytting.
Svøm med dem som drukner tar leseren med på en reise fra Gudbrandsdalen til Shetland og Frankrike, fra første verdenskrig og frem til 1990-tallet. Boken handler om Edvard, som er fortelleren i denne romanen, og hans jakt etter svar på gåten omkring hans foreldres død da han selv bare var tre år gammel. Da Edvard var 23 dør bestefaren, og det er her romanen starter. Hva skjedde egentlig, og hvem er han egentlig?
Per Anton forteller om en bok som fremstår som velskrevet. En god underholdningsroman, og for Per Anton en skikkelig pageturner, der spenningen lå i det å få svar på alle spørsmålene Edvard hadde omkring sin bakgrunn. “Jeg ble hekta på denne jakta” forteller Leite, som innrømmer at det ble en del sene kvelder mens han fulgte Edvard på denne jakten etter sannheten.
Lars Mytting fikk i 2014 Bokhandlerprisen for denne romanen, som regnes som hans skjønnlitterære gjennombrudd, og boka har hatt en enorm suksess både her hjemme og utenfor landegrensene. Ikke så rart kanskje, med tanke på at den både har stor underholdningsverdi, samtidig som den handler om de nære ting.
Per Anton beskriver også et samspill mellom Edvard og bestefaren, der det var tydelig at det lå mye usagt mellom dem.
Han forteller om en bok som i stor grad handler om forholdet mellom mennesker. Og nettopp dette tror Per Anton at mange av våre lesere vil falle for i denne boken.

 

Translate »