Mette som jobber i kulturskolen leste for en tid tilbake Elena Ferrante sin utrolig populære Napoli-kvartett.

Mi briljante venninne“, “Historia om det nye namnet“, “Dei som flyktar og dei som blir” og “Historia om det tapte barnet” rommer livene til Elena og Lila fra barndom til alderdom. Bøkene skildrer på vakkert og detaljert vis de store tingene i livet, som vennskap, familie og tilhørighet. Klassekamp og kvinnefrigjøring er også sentrale tema i kvartetten.

Kristin Sørsdal har oversatt bøkene til nydelig nynorsk. Språket og skrivestilen er en av tingene Mette likte aller best ved dem. Språket opplevde hun som filmatisk og billedlig. Og hun forteller at “jeg så historien som en film mens jeg leste”. Hun beskriver historien som “utrolig fengslende”.

Sørsdal har mottatt både Målprisen fra Noregs Mållag for sin oversettelse av serien, og Kritikerprisen for beste oversettelse for “Historia om det tapte barnet”. I september kommer hun hit til Kimen for å holde foredrag.
Se mer her: http://kimenkulturhus.no/program/foredrag-ferrante-havet-og-grensa/

Mette forteller at selv om historien starter som et mysterium der Elena er på leting etter sin forsvunnede venninne, Lila, er det ikke der spenningen ligger videre i historien. Spenningen finner man i det som tar sted i livene deres, der Lila er den lidenskapelige, uregjerlige og fryktede, mens Elena er den skolerte og suverene, i et vennskap som har både lyse og mørke sider.

Selv om bøkene skildrer kvinner og deres liv og virke, håper Mette at også menn griper fatt i denne flotte kvartetten, som på ingen måte er en ren kjærlighetshistorie, men også en klassereise og en hyllest til byen Napoli.

 

Translate »