Lene er markedsansvarlig for Kimen kulturhus.

Hun holder Steinbecks Øst for Eden som en favoritt i bøkenes verden.

Hva er en god bok? For meg er det en leseopplevelse hvor jeg blir fullstendig oppslukt og glemmer alt rundt, og hvor historien lever videre i meg lenge etter at siste side er lest. John Steinbecks Øst for Eden var en slik leseopplevelse.

I Øst for Eden følger vi to generasjoner av familien Traks. Boken er full av referanser til det gamle testamentet. Tittelen refererer til historien om Kane og Abel, hvor førstnevnte i følge Mosebøkene, ble bortvist til et lang øst for Eden etter å ha tatt livet av sin bror.

Beskrivelsen av California er så levende at jeg enda kan gjenskape bildene fra boka mange år senere, og Steinbecks er en stor forteller med mange overraskelser underveis.

Temaene i boken er mange; Det handler blant annet om menneskers søken etter anerkjennelse, kanskje spesielt fra våre foreldre, om den vanskelige kjærligheten og den vonde sjalusien. Men mest av alt er boka for meg en historie om at våre liv ikke er styrt av sjebnen, men at vi alle har en fri vilje.

But the Hebrew word, the word timshel – ´Thou mayest´ – that gives a choice. It might be the most important word in the world. That says the way is open. That throws it right back on a man. For if ´Thou mayest´ – it is also true that ´Thou mayest not´.

Timshel – Veien er åpen!

 

Translate »